Itthon vagy Budapesten?

A SzínMűHely Alapítvány kreatív alkotóprogramot hirdetett budapesti középiskolások számára. A résztvevő diákoknak a program során egy pályaművet kellett létrehozniuk bármilyen műfajban, amely a fővárosi életről szóló gondolataikat, Budapesthez fűződő személyes viszonyukat, látásmódjukat mutatta be. A legkreatívabb, legjobban sikerült munkákat egy, az idei Kortárs Drámafesztivál keretén belül szervezett gálán mutattuk be, mely során egyben díjaztuk is az alkotásokat.

facebook

Friss topikok

Archívum

A pályázati kiírás

2010.12.21. 14:41 szinmuhely

Itthon vagy Budapesten? – kreatív alkotóprogram budapesti középiskolásoknak 

A pályázatról röviden

A SzínMűHely Alapítvány kreatív alkotóprogramot hirdet budapesti középiskolások számára. A felhívás célja megszólaltatni, kreatív párbeszédre hívni a középiskolásokat, hogy átgondolják, mit jelent számukra Budapesten élni. Olyan pályamunkák megszületését várjuk, melyek művészi formában (jelenet, fotó, blog, képregény, performansz, ének, rajz, stb.) fejezik ki a diákok véleményét, érezéseit, tapasztalatait Budapestről.

A résztvevő diákoknak a program során egy pályaművet kell létrehozniuk bármilyen műfajban, amely a fővárosi életről szóló gondolataikat, Budapesthez fűződő személyes viszonyukat, látásmódjukat mutatja be. A legkreatívabb, legjobban sikerült munkákat egy, az idei Kortárs Drámafesztivál keretén belül szervezett gálán mutatjuk be, mely során egyben összesen 170 ezer forint értékben díjazzuk is az alkotásokat.

A pályázat megvalósulása

A jelentkező diákoknak először egy tervezetet kell benyújtaniuk, melyben leírják pályaművük témáját és formáját. Ennek beküldési határideje nincsen, a jelentkezés folyamatos. A pályázók a beküldést követően rövid értékelést kapnak a tervezetre vonatkozóan, mely alapján nekikezdhetnek az elképzelt pályamunkának. A diákok, amennyiben igénylik, folyamatos mentori segítséget kaphatnak a munka során. Ez teszi lehetővé, hogy a jelentkezők a kiírásnak megfelelő munkákat hozzanak létre. A november 15-étől 19-éig terjedő héten az alapítvány munkatársai végiglátogatják a résztvevőket, hogy megbizonyosodjanak a pályaművek megvalósulásáról. A nem megvalósult, illetve kevésbé sikerült munkákat nem válogatjuk be a gála programjába. A megfelelőnek talált alkotásokat december 3-án mutatjuk be a Kortárs Drámafesztivál keretein belül megtartott gálán.

A jelentkezés feltételei

Bármely budapesti középiskola bármely diákja jelentkezhet a programra akár egyénileg, akár csoportosan is. A csoportok maximális létszáma nincs megszabva. Továbbá bármilyen műfajban lehet jelentkezni. Az egyetlen kitétel, hogy a pályamunka valamilyen formában a gálán megjeleníthető legyen! Tehát például ha a gála helyszínén nem megvalósítható az alkotás, - mert mondjuk egy utcai performanszról van szó, - akkor készüljön róla jó minőségű felvétel, ami a nagyközönség számára élvezhető módon kerülhet bemutatásra. Illetve ha irodalmi alkotással pályázik valaki, akkor legyen valaki, aki azt előadja, felolvassa! A pályamunkák a gála során nem lehetnek hosszabbak 15 percnél.

A diákokat lehet segíteni tanácsadással, de az alkotás folyamatába senki, így tanár sem folyhat bele! Ez fontos abból a szempontból, hogy valóban a diákok gondolatai kerüljenek kifejezésre, illetve hogy a jelentkező diákok egyenlő eséllyel induljanak. Ennek érvényesítésére találtuk ki mentorálási programunkat is. Ennek célja a segítségnyújtás, melyet azonban nem kötelező igénybe venni. Ez elsősorban folyamatos konzultációt jelent, melynek során a diákok elmondhatják ötleteiket, problémáikat, melyek megoldásában a szakképzett kollégák tanácsokkal igyekeznek segíteni. (A mentorok célja vezetni, de nem irányítani!) Azt reméljük, ezzel sikerül elősegítenünk a diákok kreativitását és így sok színvonalas pályamunka születik majd.

A mentorálás mellett lehetőség van technikai segítségnyújtást is kérni! Ha egy pályamunka elkészítését valamilyen technikai eszköz hiánya okozza (pl. videokamera), akkor bizonyos feltételek mellett lehetőség nyílik az alapítványtól kölcsönözni.

A jelentkezés módja

A programban részt venni a beküldött jelentkezési lappal lehet. A kitöltött nyomtatványokat kérjük Tarr Ferencnek küldeni, a következő e-mail címre: tarrferenc@szinmuhely.hu. A jelentkezési lapon a diákok adják meg pontosan a jelentkezők nevét, évfolyamát, iskoláját, elérhetőségét, a pályamunka pontos témáját és formáját! Továbbá írjanak egy maximum 2 oldalas (értsd 5000 karakteres, 800 szavas) tervezetet pályamunkájukról! Illetve nyilatkozzanak, hogy igényt tartanak-e mentorálásra, illetve szükségük van-e valamilyen technikai eszközre a pályamunka megvalósításához. Mentorálást igényelni az alkotófolyamat későbbi szakaszában is lehetséges.

A jelentkezés folyamatos, ami azt jelenti, hogy minél hamarabb jelentkezik valaki, annál több ideje marad a pályamunka létrehozására! Ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni. Az utolsó időpont, amikor még tudunk tervezeteket fogadni: november 7-e. Ez azonban kevés felkészülési időt hagy a november 15-től 19-éig terjedő rostálási időszakra.

További információt a program vezetőjénél, Tarr Ferencnél (tarrferenc@szinmuhely.hu) lehet kérni. Bármi felmerülő kérdés esetén is keressék bizalommal!

Szólj hozzá!

Címkék: budapest pályázat kiírás jelentkezés gála színműhely

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonvagy.blog.hu/api/trackback/id/tr782495907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása